0 (262) 744 17 68 yasardokummakina@gmail.com

İşletme ve Bakım Klavuzu

KARA FIRIN      İŞLETME VE BAKIM     KLAVUZU

 

İŞLETME

 

A-  FIRIN YAKMA ŞEKLİ ve  KURUTULMASI

İlk yakma işlemi:

–          Cehennemlik kapakları her ikiside açık durumda.

–          Top kapağı açık durumda.

–          Filaşör duman kapağı kapalı durumda.

–          Ön kapak, sürgülü saç 4 parmak yukarı , kapağıda 5 cm açık olmalı.

*Kara fırın ocağına  az miktar odun konarak fırın yakılır.

İlk yakma işleminde fırın başlangıçta az odunla yakılır.Hergün belli aralıklarla odun oranı arttırılarak yakma işlemi yaklaşık 15 gün devam ettirilir.Bu aralık fırının derecesi hergün ortalama 15-20 derece artırılarak yapılmalıdır. (* Unutulmamalıdırki derecenin göstereceği ilk değerler yalancı değer olarak algılanmalı, her geçen gün  normale döneceği varsayılarak göz kararıyla takip edilmelidir.)

Örnek:

1. gün derece ilk olarak yükselecek 40 °C

2. gün  60  °C

3. gün  80  °C

4. gün  100 °C

5. gün  120 °C    gibi artırılarak yakılmalı (değerler stabil değil ortalama yaklaşık gibi olabilir)

En fazla 400  °C çıkarılmalı bu esnada kesinlikle kapaklar kapatılmamalıdır.

 

Fırın kuruma işlemi genelde 15 gün ila 20 gün arasında  nominal sürdürülerek yapılır.Bu esnada aceleci olmamak ve fırının kapaklarını asla kapatmamak gerekir. (Kapatıldığı takdirde çatlama –patlama olabilir bu da pişirmede sıkıntılara yol açar,tamir ve bakım gerektirir .)

Fırının kurumasının anlaşılması: fırın stand-by durumunda iken,  derecenin her zaman 200 °C  civarında stabil kaldığı görülmesiyle anlaşılır. Kurumanın anlaşılmasından sonra  sönük halde tüm kapaklar kapalı olmalıdır. (Enerji tasarrufu ve fırının serinlemesini önlemek maksadıyla)

 

( Normal  çalışma durumunda fırına atılacak odun miktarını pişirici hergün eşit miktarda ayarlayarak aynı sıcaklığa ulaşabilir.Pişirme sıcaklığı her fırına göre değişebilir bu yüzden fırının sorumlusu bu değeri birkaç günlük çalışma sonucunda kendi tespit eder.)

 

B-  FIRININ PİŞİRME İŞLEMİ  İÇİN HAZIRLANIŞI

–          Cehennemlik kapakları her ikiside açık durumda.

–          Top kapağı açık durumda.

–          Filaşör duman kapağı kapalı durumda.

–          İstim tahliye vanası açık durumda

–          Ön kapak, sürgülü saç 4 parmak yukarı , kapağıda 5 cm açık olmalı.

Fırına uygun oranda odun konarak fırın yakılır.

Alev kesilip köz haline geldikten sonra derece uygun konuma gelmiş demektir.

–      Duman kapağı açılıp  filaşör kapağı kapatılarak lamba yakılır.

–      Top kapağı kapatılır.

–      Cehannemlik kapakları kapatılır.

–      Ön kapak komple açılır taban silinir ve tekrar tamamıyla kapatılır.

–      İstimlik tahliye vanası kapatılır.

–      İstim verilerek fırının oturması beklenir.

Uygun zaman diliminden sonra pişirme işlemine geçilir.

 

 

C-    İSTİM VERME ŞEKLİ

 

İstim kazanı  1.20 cm uzunluğunda demir malzemeden yapılmış kapalı bir tüpdür.Yanma işlemi sırasında ısınır.

 

–          İstim vermeden önce tahliye vanasını kapatın.

–          Sadece 5 -8 saniye su verin.

–          Uygun buhar fırına tatbik edilmiş olacaktır.

–          5 dakika sonra tahliye vanası açılıp su varsa tahliye et ve tekrar kapat.

(Bu şekilde bir daha buhar ihtiyacı olduğunda tekrar buhar alabilirsiniz)

 

D-    İŞ BİTİMİ

Pişirme işlemi bittikten sonra  .

–          Lamba söndürülür, filaşör kapağı açılıp duman kapağı kapatılır.

–          İstim  tahliye  vanası açılır.

 (*İstim vanalarına dikkat edilmelidir yoksa fırına su taşması olabilir.)

 

 

 

BAKIM

 

A-    KAPAK TAKIMLARI

–          Cehennemlik kapaklarında biriken tüm kül ve tortular kazınmalı.ayar gerekiyorsa ayarlar yapılmalıdır.

–          Top kapaklarındaki kurum ve tortular temizlenmeli.

–          Ön kapakda oluşan kurumlar temizlenmeli.

–          Filaşör camı kesinlikle yaş bezle silinmemeli temizlik esnasında lamba yakılmamalıdır.

B-  GENEL

Bakım ve temizlik peryodik olarak her hafta yapılmalı kurumlar tel fırça ile temizlenmeli gerekiyorsa kazınmalıdır.Kapak takımlarının hareketli kısımları kesinlikle yağlanmamalıdır.

Pratik cözümlerde sabun veya mum sürülebilir ama önerilmez fırçalayınız.

  

 

YAŞAR DÖKÜM MAKİNA İML.SAN.

 

divanio.com.ua
паркетная доска цены
kvartiraarenda.com/